Blogindlæg

COVID-19 – Er det tid at gentænke dele af de kommunale renseanlæg for at få en større beskyttelse?

Svaret er ja.

Vi gennemførte i 00’erne en omfattende undersøgelse af den spildevandsbetingede smittespredning og arbejdsmiljøet på århusianske renseanlæg. Undersøgelsen viste, at luften og overflader særligt i starten af renseprocessen, havde en meget høj belastning med smitstoffer. Kloakarbejderens brug af personlige værnemidler var derfor afgørende for ikke at få en arbejdsbetinget sygdom. Undersøgelserne viste også, at i en afstand på godt 100 m fra biotankene var nedslaget af eurosoler med smitstoffer af et omfang som gjorde, at udeservering ikke kunne tillades. 

Vores undersøgelser i 00’erne resulterede i et generelt kompetenceløft for kloakarbejderne og en skærpet opmærksomhed omkring brug af personlige værnemidler. Sygefraværet i vores organisation blev dengang reduceret fra godt 20 dage pr. medarbejder årligt til 6,6 dage, som konsekvens af fokuseringen. 

COVID-19 raser over verden og vores specifikke viden om indholdet i spildevandet, kloakarbejderens arbejdsmiljø og den reelle styrke af kloaksystemet som hygiejnebarriere, foreligger ikke. Flere forhold er dog dokumenteret. COVID-19 findes i spildevandet viser undersøgelser fra flere lande, COVID-19 kan leve på overflader i 2 – 4 døgn på givne betingelser. COVID-19 spredes via vanddråber og optages primært gennem luftvejene. Der er ikke klarhed over infektive doser, men koncentrationen i luften og varigheden af eksponeringen er af betydning. Der er ved udgangen af marts 2020 ikke rapporteret om COVID-19 sygdomstilfælde hos kloakarbejdere nogen steder i verden. 

I dag er rådet fra WHO og mange myndigheder rundt i verden, at kloakarbejderne skal bruge sine værnemidler for at forhindre smitte med COVID-19.

Det er nu knap 20 år siden vi havde et udbrud af SARS, 6 år siden Ebola og nu COVID-19. Den globaliserede verden betyder i dag, at disse udbrud hurtigt bevæger sig rundt i verden. Fokus er af gode grund på sundhedsvæsenets evne til at dæmme op og behandle disse sygdomsudbrud. Men det samlede kloaksystem er en betydningsfuld hygiejnebarriere som også skal være stærk.

Jeg har arbejdet med smitstoffer og smittespredning via vand i mere end 20 år. Det er min vurdering, at vi nu har brug for at tage en række nye skridt for at forbedre arbejdsmiljøet og sikre hygiejnebarrieren yderligere. 

Vi har brug for at gentænke drift og vedligeholdelsesfunktionerne i lyset af det nye smittebillede, men også respektzonen omkring renseanlæggene.