Blogindlæg

Stor risiko for at kloakarbejderne bliver smittet med COVID-19

En netop afholdt web-seminar i regi af The Water Research Foundation om spildevand og COVID-19 viser, at det generelle vidensniveau er lavt, men der er erfaring at hente fra studier af andre vira. Det står blandt andet klart, at der er betydelig risiko for, at kloakarbejderne bliver smittet. Mødet blev afholdt med indlæg af nogle af verdens førende indenfor smitstoffer i relation til vand. 

Den 16. april afholdte The Water Research Foundation et web-seminar med 1.500 deltagere fra hele verden om seneste viden om COVID-19 i relation til spildevand. Indlægsholderen var: 

  • Peter Grevatt, PhD, CEO – The Water Research Foundation
  • Charles Haas, PhD – Drexel University, WRF Academic Council, A Risk Assessment Update and Perspective
  • Matthew Arduino, DrPH – Centers for Disease Control and Prevention, CDC’s Current Update on COVID-19
  • Charles Gerba, PhD – University of Arizona, The Survivability of the COVID-19 Virus in Air, Water, Wastewater, and Various Surfaces
  • Krista Wigginton, PhD – University of Michigan, Overview of the COVID-19 Virus Loads in Human Samples and Using Predictive Models to Predict Fate in the Environment
  • Gertjan Medema, PhD – KWR Water Research Institute in Nieuwegein, the Netherlands, The Dutch Case Study on Sewage Surveillance of COVID-19
  • Mark LeChevallier, PhD – Dr. Water Consulting, LLC, Overview of PPEs and the Current Implications and Applicability to COVID-19

En meget stærk kreds af indlægsholdere, som har forsket i smitte og smitstoffer fra spildevand gennem mange år. Jeg mødte f.eks. Gerba i midten af 1990’erne ved undersøgelse af virus i vand.

Opsamling fra seminaret:

Charles Haas: COVID-19 findes I spildevandet. Målinger på afføring viser, at COVID-19 i afføring fra smittede og op til 14 dage efter en raskmelding. 

Der er mange forhold som er ukendte for os i relation til COVID-19: (1) koncentrationsniveauet i spildevandet; (2) dosis respons. Det er dog klart, at COVID-19 udgør en risiko for kloakarbejderen.

Matthew Arduino: Vi har sikkerhedsforskrifter for kloakarbejderne opdateret i forhold til COVID-19. 

Charles Gerba: Vi ved ikke meget om COVID-19 i spildevand i dag, men vi har en stor viden om smitstoffer bl.a. coronavirus i almindelighed i spildevandet og det kan vi udnytte. Det er opsamlet erfaringer på overlevelse af virus i forhold til overlevelse på overflader. Meget glatte overflader giver normalt en god evne til at overføre smitten via hænderne. Overlevelsestider på 2 – 3 dage.

Krista Wigginton: Vi arbejder med modelbeskrivelse af COVID-19 på basis af kendskab til andre vira. Først og fremmest så er der fundet COVID-19 i spildevandet og det er klart, at egenskaberne er forskellige om det er meget forurenet vand eller meget fortyndet vand. Det er indtil nu klart, at COVID-19 er et meget robust virus med en stor evne til overlevelse, f.eks. udtrykt ved dosis af lys, som skal til for inaktivere – den er her dobbelt så stor. 

Gertjan Medema: Vi har i Holland en tradition for at måle infektionsniveauet i spildevandet og startede derfor tidligt på at identificere COVID-19 allerede i feb. Først i marts viste der sig et meget lavt niveau i områder, hvor vi ikke vidste, at der var udbrud. Det er klart at vi kan bruge spildevandet til at give et tidligt indtryk af smitte og siden følge niveauet. Der er målt på udløbet fra renseanlæg og her finder vi ikke COVID-19.

Der er i Holland undersøgelser som viser, at 3% af befolkningen har været smittet med COVID-19 svarende til 0,5 mio. borgere. Det vises undersøgelserne af spildevandet også.

Mark LeChevallier: Der er mange studier som viser, at kloakarbejderne er meget udsatte for smitte i almindelighed selv med de eksisterende Guidelines for beskyttelse. Det er et arbejdsgiveransvar at sikre, at medarbejdere ikke bliver syge. I USA skal der udarbejdes arbejdsbeskrivelser med risikobetragtninger, sikkerhedsforanstaltninger m.v. De eksisterende smitstoffer i spildevandet før COVID-19 kom til var skræmmende nok. Vi har målt store mængder antistoffer for mange forskellige smitstoffer hos kloakarbejderne. Det viser, at de bliver smittet og dermed syge. Vi er klar over, at smitstoffer fra spildevandet kommer ind via hænder til mund og øjne og via lungerne. Det er grund til at være særlig opmærksom på både overflader, aerosoler og anvendelsen af værnemidler. 

Generelt:

Generel udfordring med måling af COVID-19 i spildevand og der er flere metoder som bringes i anvendelse. 

Der forefindes ikke mange målinger fra vandområdet endnu. Der er et betydeligt behov for måle og indsamle data fra spildevandet.

Kloakarbejderens arbejdsmiljø skal bringes i fokus og forbedres. Der er både problemer med smitte via aerosoler, men også via snavsede hænder.